Sukuluettelot

Rautiosaaren Heikkilän suku on vanhaa talonpoikaissukua, joka on kiintynyt vahvasti omiin synnyinalueisiinsa Rovaniemen Rautiosaarelle.

Rautiosaaren Heikkilät ja Rautiot

Vuonna 1920 voimaan tullut Sukunimilaki määräsi, että jokaisella suomalaisella täytyy olla sukunimi. Sitä ennen läntisessä Suomessa ml. Peräpohjolassa oli tapana käyttää etunimen rinnalla isän nimestä johdettua partonyymiä, talon nimeä tai ammatista johdettua liikanimeä. Peräpohjolaan Karjalasta ja Savosta muuttaneet toivat usein mukanaan myös vanhan itäsuomalaisen sukuniemensä.

Heikkilä

Sukunimi Heikkilä tuli käytöön Rautiosaarella 1900 -luvun alussa, kun se kirjattiin kirkonkirjaan Manner-Raution isännälle Heikki Pekanpoika Rautiolle sukunimeksi.

Heikkilä on Suomessa  yksi yleisimmistä sukunimistä.  Digi- ja väestötietoviraston DVV mukaan Heikkilä on 17. yleisin Suomessa, joten kaikki Heikkilät eivät siis ole samaa sukua.

Rautio

Rautio sukunimi on lähtöisin Rovaniemen pitäjän Muurolan kylässä sijainneen talon nimestä. Sukunimen taustalla on talon isännän ammatti eli seppä eli Rautio. Kemijoessa olevaa saarta, jossa Raution talo sijaitsi, kutsuttiin talon nimellä Rautioksi ja myöhemmin Rautiosaareksi.

Rautiosaaren kylällä on ollut myös muita taloja, kuten Hanni, Turpeeniemi, Oinas, Rompasaari, Ylitalo yms, joiden nimet ovat jääneet myös elämään sukunimininä. Talon nimen ottaminen sukunimeksi oli hyvin yleistä läntisessä Suomessa. Sukuun liittyvä Oinas sukunimenä on  taas vanha karjalainen sukunimi, joka on tullut Peräpohjolaan muuttaneiden kajalaisten mukana.

Sukuluettelot

Rautiosaaren Heikkilän ja Raution sekä muiden sukuun ja Rautiosaareen liittyvien sukujen kuten Hannien, Turpeenniemien, Oinaiden, Ylitalojen, Maikkusten yms. suvuista Heikkilän Sukuseura ry on koonnut sukuluetteloita.

Sukuluettelot sisältävät tietoja suvun varhaisimmista esivanhemmista ja heidän jälkeläisistään 1500-luvun loppupolelta aina 1900-luvun alussa syntyneisiin .

Sukuluettelot sähköisessä muoovat sukuseuran jäsenille nähtävillä Jäsenten omilla sivulla, jonne sukuseuran jäsen voi kirjautua jäsenrekisteriin ilmoittamallaan sähköpostiosoitteellaan.

Sukuluetteloita on esitetty myös suvun julkaisemissa sukukirjoissa ja muissa julkaisuissa